Hundgård online

Ett vakande öga

Ett vakande öga

Efter att min kära hustru postat på Facebook om hur nöjd hon var med att kunna se våra hundar i hundgården så var det många som blev nyfikna. Nyfikna på hur det fungerar och på vilka prylar vi använt. Jag tänkte därför passa på att posta en liten kort beskrivning på hur vi gjort och kanske kan det vara till glädje för fler. Tanken var att få lite koll på hundarna när man själv var på jobbet. Vad händer i hundgården om dagarna egentligen? Denna fråga gav lite förutsättningar:

Vi ville kunna se dem från jobbet.

Vi ville kunna se dem från mobilen.

Vi ville ha ljud.

Det måste fungera även när det är lite skumt och mörkt ute.

Som den IT-nörd man är så tänkte jag att det måste ju gå lätt att lösa med en nätverkskamera. Finns ju massor av märken på marknaden men jag valde en D-Link. En DCS-2310L närmare bestämt. Varför det blev just den modellen återkommer jag till. D-Link har flera olika modeller men den funktionen jag var ute efter var deras möjlighet att ansluta till något de kallar mydlink™. Det är en nätverksportal som gör att man kan nå sin D-Linkpryl över internet och från telefonappar.

Under tak

Under tak

Vi har våra hundgårdar intill garaget och har ingen el framdragen i direkt närhet av hundgårdarna. Det trådlösa nätverket vi har hemma når förvisso dit men signalstyrkan är kanske inte den bästa. Detta gjorde att jag valde en nätverkskamera som var kabelansluten och dessutom hade en funktion som heter PoE (Power over Ethernet). Den kan mao. få sin strömförsörjning via nätverkskabeln. Det kräver rätt prylar även i andra änden av kabeln såklart men det hade vi så det var inget bekymmer för oss och löste elegant både strömförsörjning och nätverksanslutning. Visst krävde det att en lång nätverkskabel drogs ut till hundgårdarna men det var också det enda vi behövde göra i installationsväg.

Efter lite letande och trixande hittade jag en placering i hundgården som gav så bra täckning av ytan som möjligt. Det är lite pysslande eftersom det kan vara lite svårt att beräkna hur vidvinklig kameran är. Själv kopplade jag in den provisoriskt så jag kunde få bild från den och med hjälp av mobilappen kunde jag sedan flytta omkring den för att hitta bästa placeringen. Det står förvisso att kameran är vattentät men jag vet av erfarenhet att det där ska man ta med en nypa salt. Den tål lite stänk och skvätt men bor man som vi intill havet och vet hur det ser ut när det kommer ett slagregn från sidan så gjorde det att jag för säkerhets skull monterade den under taket. Det var dessutom bästa placeringen rent bildmässigt så det var ett enkelt val. Värt att tänka på är även att det inte fungerar något vidare om kameran sitter i direkt solljus.

En kul och lite oväntad funktion är att kameran även har tvåvägsljud. Man kan mao ”diskutera” med sina hundar från mobilen eller från datorn på jobbet. Man riskerar att framstå som en komplett galning i arbetskamraternas ögon – men det är jäkligt kul att se hundarnas reaktion kan jag lova. 🙂

Vi ser er

Det finns två lägen, en för natt och en för dag. I nattläge går den över till infrarött och har inbyggda dioder för att lysa upp med IR-ljus. Man kan kort och gott se även i totalt mörker. Nu lyser i ärlighetens namn de där dioderna inte upp särskilt långt, men då vi ytterst sällan har våra hundar i hundgårdarna när det är mörkt är det inget problem för oss. Skulle man ha behov av bättre mörkerseende så går det att montera en separat IR-lampa som hjälper till att lysa upp bättre.

Kameran är vanlig och finns hos de flesta hemelektronikhandlare och kostar sisådär 2500 kr. Inte gratis på något vis men ger oss en bra möjlighet att kolla så hundarna har det bra och inte hittar på jäkelskap.

Vi är supernöjda med funktionen och hoppas fler blivit inspirerade till att ta sin hundgård online. 🙂

Jonas

12 mars, 2014

Från Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 months ago
Paulsson & Co
Men alltså seriöst... Vilket positivt gäng, vilken utveckling och vilka resultat vi ser här i vår ”kom-igång-lydnads-kurs”! Önskar verkligen att jag kunde förmedla den positiva stämningen och de fantastiska framstegen som alla ekipagen har gjort! Helt magiskt! 😃

TACK till våra fantastiska kursare som verkligen förgyller våra söndagar! 🥰☀️🐶

#världensbästakursare
#hundraprocentfeelgood
#paulsson&co
#jaktlydnad
#jakthundar

Men alltså seriöst... Vilket positivt gäng, vilken utveckling och vilka resultat vi ser här i vår ”kom-igång-lydnads-kurs”! Önskar verkligen att jag kunde förmedla den positiva stämningen och de fantastiska framstegen som alla ekipagen har gjort! Helt magiskt! 😃

TACK till våra fantastiska kursare som verkligen förgyller våra söndagar! 🥰☀️🐶

#världensbästakursare
#hundraprocentfeelgood
#paulsson&co
#jaktlydnad
#jakthundar
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Ligger mycket hård hemmaträning bakom😎

Stort tack till er! Ni är otroligt kunniga, positiva och uppmuntrande instruktörer som gör det möjligt 😊🤗

Load more