Koncentration

Jaktprov är en typ av arbetsprov inom de olika rasklubbarna där man bedömer hur en hund klarar en viss arbetsuppgift. Eftersom vi har en rad olika raser med mer eller mindre specifika rasegenskaper, speciellt framtagna för de olika jaktformerna vi i dag bedriver, ser de här arbetsproven lite olika ut beroende på vilken ras som prövas.

Tanken med proven är att proven skall hjälpa till att visa vilka individer som är mest lämpade för avel.

En viktig sak som är gemensam för de här proven är att din hund måste vara registrerad i SKK. Är den inte det kan du inte starta. Dock finns det ett jaktprov som är öppet för alla hundar oavsett om de är registrerade eller ej, det vill säga även blandraser är välkomna och det är viltspårprov. För att starta din hund på ett viltspårsprov behöver den inte vara registrerad i SKK men den behöver en så kallad tävlingslicens. Det ordnar du relativt lätt genom SKK:s hemsida, det kostar ca 500 kr och är en engångskostnad. När du väl har en tävlingslicens är du fri att starta på hur många viltspårprov du vill. Vill du veta mer om viltspår finns det att läsa här på vår sida.

Det finns faktiskt ytterligare ett prov som varken kräver tävlingslicens eller registrering hos SKK och det är det allmänna Apporteringstestet som arrangeras av de olika rasklubbarna. Det är framtaget av Jägareförbundet och är öppet för alla raser. Vill du läsa mer om det finns det information om det här på vår sida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *